maandag 2 november 2009

pompoen-auberginecurry


Als je de akoori hebt gemaakt, heb je al gemerkt dat de Indiase keuken niet zozeer moeilijk is, maar vooral afhangt van de hoeveelheid en de samenstelling van de ingrediënten. Deze curry is snel te maken, vooral door het gebruik van een kant-en-klaar kerriemengsel. Kerrie is een mengsel van in ieder geval geelwortel of kurkuma, met kruiden als kardemom, kaneel, kruidnagel, peperkorrels, fenegriekzaad, chilipoeder e.a. in wisselende samenstelling. Naast de droge kruiden bevat bijna iedere Indiase curry ui, knoflook, gemberwortel, pepers en koriander.

Voor deze heerlijke zacht-zoete curry heb je nodig voor 4 personen:

1 grote aubergine
500 g pompoen, geschild en in stukken
olie of ghee
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl gember, fijngesneden
1 flinke el kerriepoeder
1 kaneelstok van 4 cm
1 blik tomaatblokjes
4 el santen, uit een zakje of een flink stuk van een blok
zout
1 el zwart mosterdzaad, in droge pan geroosterd

Snijd de aubergine in plakken en daarna in stukken van 2 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi met zout. Laat ze een half uur staan, spoel ze af en droog in een schone doek.
Bak de aubergine in olie op hoog vuur tot ze flink bruin worden en laat ze dan langzaam heel zacht worden.
Ondertussen fruit je de ui, knoflook en gember in een grote braadpan in de ghee of olie glazig. Roer de kerriepoeder erdoorheen en bak 1 minuut mee. Doe de tomaatblokjes en de kaneelstok erbij, breng het aan de kook en los de santen erin op. Voeg dan de aubergine en pompoen toe en laat het gerecht met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten pruttelen.Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de mosterdzaadjes.

Ik heb in deze curry geen pepers gebruikt, maar als je van pittig houdt kun je gerust een groene peper meestoven. Wat ik vaak doe is een peper met een mes insnijden en in zijn geheel meestoven. je proeft steeds of het al heet genoeg is voor je.
Morgen het basisdahlrecept!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...