zondag 8 augustus 2010

courgette-kikkererwtburgers

Na een kleine onderbreking in Barcelona is het weer tijd om zelf te koken.
Het valt niet altijd mee om in een ander stad glutenvrij te eten, maar Barcelona is een uitzondering. Ik denk dat ik bij Conesa het lekkerste glutenvrije broodje ooit heb gegeten, een bocadillo primavera sin gluten!

Ook kun je overal tapas bestellen zonder gluten; het kost even wat moeite om uit te leggen wat coeliakie is, maar dan kun je rustig eten, want al snel wordt begrepen dat als je natural eet, salade of iets a la plancha en zonder brood er genoeg op de kaart staat. Het vergt wel wat kennis van het Spaans.
Je kunt ook je eigen brood meebrengen of ’s morgens, als de puber aan een croissantje zit, een bekertje yoghurt eten met meegebrachte glutenvrije muesli.
Op de site van de Spaanse coeliakievereniging is van alles te vinden.

Onderweg is lastiger. In het vliegtuig krijg je een broodje en een koekje, op korte trips zoals deze is geen glutenvrije voorkeur uit te spreken.
Ik neem meestal zelf iets lekkers mee, salade en een broodje of fruit en yoghurt. Op de vliegvelden zelf is het toch voornamelijk fastfood, pizza, broodjes e.d. daar ben ik sowieso niet zo dol op, al kan ik mijn puberzoon daar wel blij mee maken, want thuis eten we (bijna) altijd lekker en gezond.

Ik eet ook weleens patat of pizza, maar maak het dan lekker zelf. Een broodje met een burger bijvoorbeeld, samen met een salade een verantwoorde maaltijd.

Courgette-kikkererwtburgers (4 pers)

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
225 g geraspte wortel
225 g geraspte courgette
peper en zout
1 blikje kikkererwten (400g), uitgelekt en gepureerd
1 ei
3 el peterselie, fijngehakt
1 el currypasta
2 el pindakaas of tahin
sesamzaad, naar keus

Fruit in een ruime koekenpan de ui en knoflook zachtjes tot ze kleuren.
Voeg wortel en courgette toe breng op smaak met zout en versgemalen peper en bak een minuut of 6 mee, in ieder geval tot al het vocht is verdampt.

Laat even afkoelen, doe het mengsel dan in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten (behalve het sesamzaad) toe. Kneed alles snel door elkaar (het is vrij plakkerig!!) en maak er burgers van die je op een bord legt. Zet het bord enkele uren in de koelkast, de burgers stijven dan enigszins op.

Je kunt ze nu bakken in ruim olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag of je bestrooit ze aan beide kanten met sesamzaad voordat je ze bakt.
Bak de burgers ongeveer 5-6 minuten per kant op niet te hoog vuur.

Ze zijn al lekker zonder broodje, maar op een broodje met wat sla, tomaat, rode ui en wat salsa helemaal superlekker.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...