vrijdag 2 juni 2017

Tuinmelde omelet op Catalaanse wijze – Catalan style omelette of orache and raisins (GF-DF-SF)



Deze week zat er een grote zak lichtgroene tuinmelde in mijn biologische groentepakket.
Ik begrijp dat er verschillende kleuren bestaan; op mijn moestuin groeit spontaan rode tuinmelde, prachtig om te zien.

     rode tuinmelde in de moestuin van Yvon vorig jaar

Je kunt de blaadjes als ze nog jong zijn in een salade eten en als ze wat groter zijn stoven als spinazie. De smaak is zacht en niet zo uitgesproken. Vandaag maakte ik een omelet met gestoofde tuinmelde op Catalaanse wijze.
Als je geen tuinmelde hebt kun je ook spinazie of snijbiet gebruiken.

Nodig:
450 g tuinmelde
2 dikke tenen knoflook
Peper en zout
Handje rozijnen
Handje pijnboompitten of gehakte pecannoten (mijn zoon reageert allergisch op pijnboompitten, helaas)
3 eieren
20 cm Ø koekenpan

Hoe:
Ris de blaadjes van de stelen en was de melde goed. Laat een beetje uitdruppen. Hak de knoflooktenen grof.

Giet een scheut olijfolie in de koekenpan en laat heet worden; bak de knoflooktenen snel en voeg de melde met aanhangend water toe. Roer op hoog vuur tot de blaadjes beginnen te slinken. Zet het vuur lager en breng op smaak met peper en zout en voeg de rozijnen toe. Laat nog een paar minuten stoven tot alle blaadjes zacht zijn. Laat 15 minuten afkoelen in een kom. Was de koekenpan met heet water.

Voeg de eieren en de noten toe aan de melde-rozijnen mix en roer goed door elkaar. Zout en peper naar smaak.

Giet royaal olijfolie in de koekenpan en laat weer heet worden. Voeg in 1 keer de meldemix toe en druk plat met een spatel. Zet het vuur laag en laat zachtjes goudbruin bakken, de onderkant dus. Zet dan een passend deksel of bord op de koekenpan en keer in 1 keer de pan met deksel/bord om. Gebruik eventueel een ovenhandschoen zodat je je niet verbrand! Laat de omelet terugglijden in de pan en bak de andere kant nog 2-3 minuten.

Eet warm of koud, allebei lekker. Ook op brood!

Ik eet er vanavond een kom wortel-linzensoep bij en zelfgemaakte guacamole met tortillachips. Ik hoop dat je geïnspireerd bent.


This week there was a big bag of light green orache in my organic vegetable box. I understand that there are different colours of orache, all edible; in my vegetable garden there grows a deep red orache spontaneously.
You can eat the young leaves in a salad and when they grow bigger stew them just like spinach. The taste is soft and not very distinct. Today I made this omelette the Catalan way, with garlic and raisins. When you don't have orache you can use spinach or Swiss chard instead.



You need:
450 g of orache
2 fat cloves of garlic
Pepper and salt
1 handful of raisins
1 handful of pine nuts or chopped pecan nuts (my son is allergic to pine nuts lately unfortunately)
3 eggs
20 cm Ø frying pan

How to:
Tore the leaves from the stems and wash them; drain a bit.
Chop the garlic cloves roughly.

Heat a tablespoon of olive oil in a ( non-stick) frying pan and fry the garlic on high heat for 1 minute. Add the slightly wet orache leaves and stir well till the leaves start to wilt. Season with salt and pepper, add the raisins and slowly bake till all the leaves are wilted, stir on. Scoop into a bowl and let the mixture cool for 15 minutes. Add the eggs and the nuts. Stir everything well.

In the meantime clean the frying pan with hot water, put on the fire again with a generous amount of olive oil till pretty hot and add the orache-egg mixture. With a spatula press the mixture down, lower the gas and let it cook till the bottom is golden brown. Turn the omelette by putting a fitting plate or lid on top and turn the pan upside down. Maybe use oven mittens in order to not burn yourself!Let the omelette glide back in the pan and bake the other side for 2-3 minutes more.

Eat hot or cold. Both are delicious.


We have a very hot day here so I eat the omelette with a green salad, some guacamole with tortilla chips and a bowl of carrot-lentil soup. I hope you like it.

Geen opmerkingen: