dinsdag 13 juli 2010

paneertikka op een stokje


Paneer, uiterlijk lijkt het op tofu, maar het is gemaakt van gestremde melk. In India doen ze dat gewoon op straat in een stalletje langs de weg. In een grote pan wordt melk tot aan de kook gebracht en dan wordt er citroensap in gegoten. De melk stremt en wordt door een doek gegoten. De wrongel wordt in verschillende diktes verkocht. Zachte voor toetjes en zoetwaren, harde om in gerechten te verwerken zoals in paneer tikka.

Tikka is een soort marinade van kruiden en yoghurt; het wordt vooral gebruikt om kip en lamsvlees in te marineren.

Het is even wat werk, maar dan heb je ook weer een kleurrijk en zeer smaakvol gerecht.
Tikka is best wel zwaar, van 2 liter melk wordt 1 blok paneer gemaakt voor 3 personen.
Ik koop mijn paneer bij de natuurvoedingswinkel of bij een Hindoestaanse toko bij mij in de buurt; deze is erg lekker.

Om het gerecht ’s zomers te maken, rijg ik de blokjes aan spiesen met verschillende groentes en rooster ik ze onder de grill of op de BBQ.

Paneertikka op een stokje(3-4 pers)

300g paneer, in blokjes gesneden
1 rode paprika, in flinke stukken
1 rode ui, in flinke parten
1 courgette, in flinke stukken
3 aardappelen, in flinke dobbelstenen

voor de tikka:
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
stuk verse gember van 5 cm, geschild en fijngesneden
sap van 1 citroen
1 tl zout
1 el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl kruidnagels
1 tl kardemomdozen, zaadjes eruit halen om te roosteren
½ tl zwarte peperkorrels
3 laurierblaadjes
½ tl kaneel
2 tl kurkuma
300 ml volle biologische yoghurt
2 el zonnebloemolie
zout

Meng knoflook, gember, citroensap en het zout door elkaar en marineer hier de paneerblokjes even in.

Rooster dan in een droge pan met dikke bodem alle kruiden tot en met de laurierblaadjes tot ze gaan geuren. Blijf erbij en schud af en toe met de pan, zodat de kruiden rondom roosteren.
Haal de kruiden uit de pan en maal ze tot poeder in een vijzel of keukenmachine.
Doe in een grote kom de yoghurt met de zonnebloemolie en meng goed.
Voeg dan het kruidenmengsel toe en ook het kaneel en de kurkuma. Maak op smaak met zout en meng goed.

Giet dit mengsel over de paneerblokjes en meng voorzichtig met je handen. Laat de blokjes minimaal 1 uur marineren.

Zet bamboestokjes in het water, dit voorkomt verbranding!

Ondertussen snijd je de groentes en kook je de aardappelblokjes, of krieltjes kan natuurlijk ook, 10 minuten en laat ze uitlekken en droogstomen.

Zet de grill op 200˚ C of de BBQ aan.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, de spiesen zijn nogal kwetsbaar en vallen bij het keren door het rooster.

Maak spiesen zoals je zelf lekker vindt en rooster ze 4-6 minuten terwijl je ze rondom keert.

Erg lekker hierbij is het platte rijstbrood van …..(link) en een frisse chutney.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...